מי יכול לערוך ייפוי כוח מתמשך?
ייפוי כוח מתמשך הוא כלי משפטי שמאפשר לאדם (הממנה) למנות אדם אחר (מיופה כוח) שיפעל בשמו במקרה שהוא יאבד את יכולתו להחליט או לפעול בעצמו. ייפוי כוח מתמשך חייב להיות נערך בתנאים מאוד ברורים והסדרתיים, על מנת לוודא שהוא תקף מבחינה משפטית.
מי מוסמך לערוך ייפוי כוח מתמשך?
החוק קובע כי ייפוי כוח מתמשך חייב להיערך ולהיחתם על ידי עורך דין מוסמך. העורך דין חייב לעבור הכשרה מקצועית מטעם האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים, על מנת לוודא שהוא מודע לכל הדרישות החוקיות והרגולציות הקשורות להכנת ייפוי כוח מתמשך.
לפי החוק, על עורך הדין להיות נטול עניין אישי בייפוי הכוח, כלומר הוא לא יכול להיות קשור באופן אישי או משפחתי לאף אחד מהצדדים במערכת (הממנה או מיופה הכוח).
מי יכול להיות מיופה כוח בייפוי כוח מתמשך?
מיופה הכוח הוא האדם שבפניו מוענקת הסמכות לפעול בשמו של הממנה אם הממנה לא יהיה מסוגל להחליט או לפעול בעצמו. ישנם מספר תנאים שמגבילים מי יכול להתמנות כמיופה כוח:
- אדם שמונה לו אפוטרופוס: לא יכול להיות מיופה כוח.
- מי שכבר יש לו ייפוי כוח מתמשך בתוקף: לא יכול להיות מיופה כוח.
- עורך הדין שהכין את ייפוי הכוח: עורך דין המערך את ייפוי הכוח לא יכול להיות מיופה כוח בו זמנית.
- אנשים שמספקים לממנה שירותים בתמורה: אנשים המספקים טיפול רפואי, סוציאלי, סיעודי או שיקומי לממנה בתמורה לכסף (כגון רופא, אח, פסיכולוג, עובד סוציאלי) לא יכולים להיות מיופי כוח, אלא אם הם קרובי משפחה.
- מינוי של מיופה כוח עבור רכוש: מי שהוכרז פושט רגל (ולא קיבל הפטר) או מי שהוכרז כלקוח מוגבל חמור בבנק ישראל לא יכול להתמנות כמיופה כוח לענייני רכוש.
- הגבלה על מספר המיופים: אדם לא יכול להתמנות כמיופה כוח יותר משלושה אנשים שאינם בני משפחתו
הגבלות נוספות על מיופה כוח
כמו כן, אדם שמספק שירותי מגורים בתמורה (כמו דיור מסחרי) לממנה אינו יכול לשמש כמיופה כוח, אלא אם כן הוא קרוב משפחה של הממנה.
הפקדה של ייפוי כוח מתמשך
ייפוי כוח מתמשך חייב להיות מפקיד במרשם המנוהל על ידי האפוטרופוס הכללי. ההפקדה היא שלב קריטי בתהליך, ורק לאחר קבלת אישור הפקדה והטבעת חותמת ההפקדה על המסמך, ייחשב ייפוי כוח כמאושר.
מסקנה
חשוב להבין כי עריכת ייפוי כוח מתמשך היא תהליך שמצריך הבנה משפטית מעמיקה, וחשוב לוודא כי מי שעורך את ייפוי הכוח עומד בדרישות החוק ושהמיופה כוח שנבחר הינו אדם שיכול לשאת באחריות ולפעול במטרה להבטיח את טובת הממנה בעת הצורך. הכשרה מקצועית של עורך הדין ועמידה בתנאים החוקיים הם חיוניים לתוקף המשפטי של ייפוי הכוח המתמשך.